Tapijt is niet de ideale habitat voor stofmijt

Stofmijten en in het bijzonder hun uitwerpselen worden verantwoordelijk gehouden voor bepaalde allergieën en astma.

Wat bekend is

De bewering dat tapijt de broedkamer is voor stofmijt is ongegrond gebleken.

 

Stofmijt kan in tapijt gemakkelijk onder controle worden gehouden door een regelmatige ventilatie en goede reiniging.
Tapijt is niet de ideale habitat voor stofmijt. Tapijt voorkomt dat allergisch materiaal in de atmosfeer terechtkomt doordat de fijne allergeendeeltjes tot de volgende stofzuigbeurt in de pool vast worden gehouden. Tapijt verbetert dus de levenskwaliteit van allergische personen. Op harde oppervlakken komen allergenen door trillingen of tocht daarentegen gemakkelijk in de lucht terecht.

Het is niet de vloerbedekking, maar de temperatuur en vochtigheid die het verschil uitmaken.
In Noord-Europa zijn de omstandigheden niet bevorderlijk voor de groei van stofmijt, en toch is het daar waar tapijt ten onrechte als een probleem wordt gezien. Zuidelijke landen bieden goede overlevingskansen voor de stofmijt, ook op harde vloerbedekking en tegels. Desondanks zijn er geen problemen gemeld.

 (Bron: Bronswijk J.E.M.H. van, Schober G. Geoklimatische Verteilung von Innenraumallergenen. In: Jorde W., Schata M., eds. Mönchengladbacher Allergieseminar Band 5. Innenraumallergene. Dustri-Verlag, München- Deisenhofen. 1993: 69-84.)

Verdeling van mijten in huizen van patiënten die allergisch voor

Onderzochte habitat

Mijtaantallen per gram verzameld stof

 

gemiddeld

maximaal

Matras

Slaapkamer

30

450

Beklede meubels

Slaapkamer

40

550

 

Woonkamer

34

500

 

OOverige ruimten

33

177

Carpet

Slaapkamer

9

64

 

Woonkamer

8

280

 

Overige ruimten

5

92

 
(Bron: “Effective mite allergen avoidance in households with asthmatic children. Clinical and behavioral aspects”. Anneke M.T. van Lynden-van Nes - Netherlands June 1998)

Beddengoed biedt de stofmijten een ideale leefomgeving,, omdat zij niet afhankelijk zijn van de relatieve vochtigheid van de slaapkamer zelf: beddengoed is warm, donker en vochtig na de slaap. Het bevat losgeraakte huidschilfertjes. De hoeveelheid stofmijtallergenen in matrassen an 1,5 keer zo groot zijn als in stof van tapijt in slaapkamers.

In kantoren worden stofmijten bijna niet aangetroffen

In een onderzoek, waarin tapijten werden vergeleken tussen 27 willekeurig geselecteerde kantoren en 30 slaapkamers in huizen, werd een gemiddeld allergeenniveau vastgesteld van 0.32μg/g in de kantoren vs. 18.4μg/g in de slaapkamers. De conclusie was dat de blootstelling aan mijt in kantoren geen risico lijkt te vormen, noch voor allergische (atopische) noch voor niet-allergische (niet-atopische) werknemers.

(Bron: V. Freund, F.Lieutier-Colas, M. Ott, A.Vrot, G. Pauli, F. De Blay H pitaux universitaires de Strasbourg, France 2002