Stof wordt gevangen

Bij gebruik van tapijt komen minder stofdeeltjes terug in het ademhalingsgebied dan bij andere vloerbedekkingen. Door goed te stofzuigen kan stof gemakkelijk uit tapijt worden verwijderd.

In interieurs met een harde vloerbedekking zullen eerder grotere hoeveelheden fijne stofdeeltjes worden aangetroffen dan in interieurs met tapijt.
Dat is de kernconclusie van een onderzoek van de Deutsche Allergie- und Asthmabund e.V. (DAAB) en de Gesellschaft für Umwelt- und Innenraumanalytik
uitgevoerd in 100 woningen.

Hoeveelheid fijnstof binnenshuis

(Bron: Deutscher Allergie- und Asthmabund e.V. (DAAB) and Gesellschaft für Umwelt- und Innenraumanalytik (GUI Mönchengladbach) - Dr. Dipl.-Ing. Andreas Winkens.)

De gemiddelde concentratie fijne deeltjes was in interieurs met een harde vloerbedekking tweemaal zo groot in verhouding tot interieurs met tapijt. Dit is een overschrijding van de limietwaarde van 50μg/m3 die in Duitsland is bepaald voor buitenlucht. Voor gevoelige mensen met een fragiel ademhalingssysteem is het kiezen van een vloer, die stof “vangt” en niet terug de lucht in stuurt, een preventieve actie die van groot belang is.

Bij tapijt komen minder deeltjes in het ademhalingsgebied terecht

Deze test toont de hoeveelheid stof die in de lucht terechtkomt als 16 minuten lang op tapijt wordt gelopen in vergelijking met een harde vloerbedekking. Niet alleen komt er veel meer stof terecht in de lucht als op een harde vloerbedekking wordt gelopen, de hoeveelheid stof blijft ook toenemen nadat gestopt is met lopen.

(Bron: Cleaning and foot Traffic Emissions Analysis, Prof.Testing Laboratory, Dalton GA, Asbury G., 2002)